Живеете нов живот за всеки нов език, който говорите; ако знаете само един език, живеете само веднъж“

Това е чешка поговорка и е един от девизите на честванията на Европейския ден на езиците – 26 септември 2011г.

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001г. Той се чества в 45 държави. Неговата цел е да повиши осведомеността на гражданите за използваните в Европа езици, да насърчи културното и езиковото многообразие и да поощри хората да учат чужди езици.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Всяка година се организират стотици прояви в цяла Европа за честване на деня на езиците : спектакли, тържества за деца, музикални игри, езикови курсове, радио и телевизионни предавания, конференции… Тази година е юбилейното десето честване на празника и програмата включва спецално организирани прояви във всички страни от ЕС:

http://ec.europa.eu/news/culture/110923_bg.htm

Кръстословици на 11 езика са сред изненадите на Европейския ден на езиците през 2011-та, които са подготвили културните институти представени в България. За втори път всички те ще отбележат заедно деня на езиковото многообразие. Тази година в инициативата се включват общо 16 културни институции, които на 2 октомври /неделя/ ще бъдат пред Народния театър „Иван Вазов”, за да покажат богатството на своя език.

Заповядайте и Вие от 11.00ч. на 2 октомври /неделя/, пред Народния театър „Иван Вазов”, за да научите любимите си думи на някой чужд език, да решавате многоезични кръстословици, да се състезавате по четене на поговорки и цитати на чужди езици – елате да се забавлявате и да печелите награди.

 

Европейски ден на езиците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *