„Когато човек не знае добре един език, той, вместо да каже това, което мисли, мисли това, което може да каже”. — Атанас Далчев

languages

Eвропейски ден на езиците

От 2001 г. насам днес за 11-ти път се чества Европейският ден на езиците.  Стотици прояви в цяла Европа отново си поставят за цел да пробудят желанието на хората за изучаване на чужди езици.

Резултатите са налице: специално проучване на Евробарометър през пролетта на 2012г. показва, че 98% от европейците смятат, че изучаването на чужди езици е полезно за бъдещето на техните деца, а 88% намират владеенето на чужди езици полезно за самите тях. 72% от гражданите на Европейския съюз подкрепят изучаването на поне два чужди езика, а 77% смятат, че по-добрите езиковия умения трябва да бъдат приоритет.

Данните от 2012г. сочат, че най-широко разпространеният чужд език е английски (38%), следван от френски (12%), немски (11%), испански (7%) и руски (5%).

Малко повече от половината европейски граждани (54 %) могат да проведат разговор на поне още един език,  като една четвърт знаят поне още два езика, а всеки десети говори три и повече езика.

В България обаче дялът на способните да говорят поне един чужд език е намалял значително – с 11 пункта до 48%, а дялът на хората, говорещи поне два чужди езика, е спаднал с 12 пункта до 19%.

езици

Ако искате да подобрите езиковите си умение, да запалите искрата на знанието в детето си или просто да се позабавлявате, присъединете се към инициативите за честване на Европейския ден на езиците. Тази година общо 14 институции ще покажат богатството на европейските езици с интересна програма на сцената и забавни езикови предизвикателства около нея.

Заповядайте на 30 септември 2012г. (неделя) от 11 часа пред Народния театър „Иван Вазов”. Очакват ви много нови знания, забавления и награди!

 

Европейски ден на езиците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *