През месец май имах огромното удоволствие и късмет да посетя Англия по програма Коменски – след двегодишно упорито кандидатстване най-после получих зелена светлина и одобрение от Центъра за Развитие на Човешките Ресурси. Но… всяка минута от престоя ми там си заслужаваше усилията. Англия наистина е странно и интересно място. На тези, които са били там, пожелавам да отидат пак. А на тези, които не са – защо не пробвате и вие?

  1. IPC – International Projects Centre – мястото на събитието.

Там се проведе курсът  “Developing Oral Fluency In The Secondary English Language Classroom”. Всяка сутрин в 9.15 влизахме през червената врата, след като си отворехме с кода „1066” (за тези, които не са учили английска история, повече информация тук).

IMG_5727

До обяд имаше две сесии. Първата – обсъждане на актуални събития, новини и упражнения, свързани с тях. Втората – подобряване на собствените ни езикови умения – винаги обвързано с някаква лингвистична тема – условни изречения, идиоми, минали времена, синоними и т.н. Упражненията, които правехме, бяха такива, които могат да се използват и адаптират към всякакви възрастови групи – от най-малките до най-големите.

Kачила съм някои от използваните материали в блога си.

2. Обядът – централната част от деня

IMG_5787_copy

Още на третия ден ни ставаше лошо от сандвичите, които се предполагаше, че трябва да ядем. Решихме проблема в най-близкия пъб – George’s Meeting Place – огромна сграда, която преди е била…църква.  За пореден път англичаните доказват, че не им пука от нищо и от никого – и превръщат църквата в кръчма. Сега от амвона се налива бира, а келнерите сноват насам-натам, облечени в черно и разнасят огромните чинии с fish’n’chips, shepherd’s pie и jacket potatoes.

3. Следобед – още една сесия, посветена на практически упражнения, интересна културна информация и ролеви игри.  И песни, разбира се.

следва продължение..

Автор: Нели Димитрова

Десет неща…от Англия
Tagged on:         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *