бал или езикова ваканцияАбитуриентски бал с чалга или незабравима седмица в Париж?!! Модерният избор на младите хора все по-често залага на културата и красотата.

Традицията и подготовката

Абитуриентските балове у нас са си традиционно забавление както за абитуриентите, така и за родителите, роднините, приятелите, неприятелите, познатите, а и за почти всички съседи. Може би особено за тях. Пак по традиция баловете често се превръщат в мини сватби, а някои никак не са си мини. Не че абитуриентите са тръгнали да се женят/омъжват, но всички грижи, цялата организация покрай намирането на подходящо заведение за почерпка на роднините и приятелите, покрай избирането и купуването на тоалетите, покрай харесването на ресторант за “децата” често се превръща в сериозно приключение за семейството, както в емоционално – физически, така и в чисто финансов план. Резултатът е тълпи от абитуриентки и абитуриенти придружени къде от приятели и приятелки, къде от родители и/или роднини които обикалят с месеци по моловете и по лъскавите магазини за дрехи, търсейки бални рокли, втори тоалети, костюми, ризи, вратовръзки, обувки, бижута, чанти и всякакви други дребни или не толкова дребни детайли от магическото преобразяване на довчерашните ученици и ученички. След това се започва избиране на фризьорки, гримьорки, шивачки… и какво ли още не, като за капак се завършва обикновено с наемане на по-лъскав автомобил и/или нещо по-екзотично от типа на пожарна кола, файтон, състезателен кон, автобус, боклукчийски камион и т.н. рожби на изобретателната фантазия на завършващите средния курс на нашите училища.

bal1

Веселата част

Цялата тази лудница завършва обикновено само за една вечер, след показно ревю по централните градски улици, придружено от клаксони, балони, цветя, от стърчащи от всички прозорци весели абитуриенти, тълпи родители, приятели, почитатели… или обикновени хора, наслаждаващи се на зрелището, на хоровото броене от 1 до 12 до пълно прегракване, и на една “незабравима” вечер в избраното заведение или в серия от заведения, работещи цяла нощ само за тълпите весели и подпийнали млади хора, празнуващи завършването на средното училище и влизането в света на големите. А като съпътстващи ефекти или по-скоро за ефектен финал и за капак серия фишове и актове от сърдити полицаи и евентуално няколко пренощувания в специализирани заведения след съвсем не порядъчна алкохолна интоксикация. Хилядите снимки и многото видеозаписи обаче обикновено ни забавляват и радват дълго време след основното събитие, като сигурно доказателство за младостта, лудостта и красотата от една страна, а от друга къде за перфектния вкус, къде за неговата липса, къде за потрошените купчини пари.
“Разорението” на родителите се посреща с весели усмивки и песни и танци до зори от роднините и приятелите, по традиция във втори ресторант или по-малко заведение, където се струпват подаръците и остатъка от цветната вакханалия.

bal2

Финансовата част

Финансовото изражение на цялото събитие обикновено надхвърля сумата от 1000 лева, особено при момичетата, където двата тоалета са си почти стандарт, а разходите за гримьорка, фризьорка, маникюристка, козметичка и т.н. както и за солариуми и фитнеси минимум един месец преди великия ден са си задължителни. Роднините обикновено също плащат своя дан във всеобщата забавна лудост и семейството и по-близките минават през повечето от гореизброените процедури. Съответно, подаръците за абитуриентите добавят едно друго значително перо, особено ако са в категорията скъпи бижута, часовници, леки коли или ….. пластични операции. Цялата сума за семейството на веселия абитуриент рядко пада под 2-3 000 лева и обикновено покрива основно тоалети, почерпките за роднините и куверта за ресторанта на главните герои.

Различните балове

Все по-често обаче се забелязват и организирани забавления на абитуриентите извън страната – различни видове екскурзии до една или до повече страни в Европа, които като правило са свързани с 4-5 дневно обикаляне из няколко столици, много много път и събиране на впечатления и снимки от купища интересни места в нашия континент. И съответно доста приятна умора сред участниците в това весело пътуване.

ekskurzii

Новото при “различните балове”

Има обаче и друг вариант, при който сумата за въпросната весела вечер определено не удря такива баснословни величини, където отново се трупат впечатления, преживявания, спомени и снимки от някой красив европейски град и където не се прекарва ¾ от времето в път и висене по летища и автогари.
При това, след цялата весела част, след всички спомени и впечатления в главите на лудите от щастие и опиянени от огромните житейски перспективи млади хора остава и нещо много много полезно, което ще им помага и ще ги изтласква напред при бъдещите им професионални или академични занимания. Този различен вариант са езиковите ваканции/екскурзии в чужбина. Това е една чудесна алтернатива на показността и краткотрайноста на баловете, при която младите хора отиват за седмица или две в Лондон, Париж, Берлин, Барселона, Флоренция, Малта или друго екзотично място, където освен забавленията през вечерта на абитуриентския бал могат да разгледат максимален брой културни забележителности, да си починат от напрегнато ежедневие на подготовка за кандидатстудентски изпити и за матурите при завършването, съчетавайки почивката с интересен и много полезен начин за практикуване и учене на избрания чужд език в оригинална среда, сред много приятели от всички краища на света. Или да съчетаят почивката с подготовка за сертификатни изпити за кандидатстване в чужди университети. Това са езиковите ваканции, спомените от които са незабравими, а знанията и контактите – безценни, и при които младите хора живеят една или две седмици в приказно място. Препоръчваме ви горещо този алтернативен вариант за весело, приятно и полезно организиране на абитуриентския бал и сме сигурни, че този незабравим подарък ще донесе много усмивки, добро настроение и приятни преживявания за абитуриентите, независимо дали е в слънчева Малта и Барселона, съчетано с плажове, сърф, гмуркане и екскурзии; или в прохладния Лондон; или във великолепния Париж; или в древната Флоренция и величествения Берлин. Един различен празник, една незабравима езикова ваканция!

Финансовата част на езиковите ваканции

Тук разбира се нещата са толкова различни, колкото и при избора на ресторант в България или при избора на бална рокля в някой мол. В общи линии обаче, едноседмична езикова ваканция в слънчева Малта струва около 445 евро (в която сума влиза обучението и настаняването), в Лондон около 380 паунда, в Берлин 420 евро, във Флоренция 340 евро, а в Париж 540 евро, Барселона – 410 евро. Това са базовите варианти, включващи курс с 20 часа обучение на седмица и легло в двойна стая. При резервиране на 2 или повече седмици, цената за настаняване е по-ниска. Към тях разбира се трябва да бъдат добавени разходите за храна, транспорт и забавления. При всички положения обаче, при едноседмична езикова ваканция в чужбина, сумата е много по-изгодна отколкото при една вечер бал в София (със съпътстващите разходи) а при двуседмичния вариант нещата са ако не по-изгодни, то поне съпоставими.

А и друго си е когато те попитат “Къде беше на бала?” да отговориш… “Изкарах цяла седмица в Париж.” Вместо… “Бях в софийски ресторант и на дискотека…”.

Абитуриенти в Париж, Лондон, Барселона и Берлин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *