Монпелие e административният център на регион Лангедок-Русийон във Франция. Намира се между големи френски градове като Лион, Ница, Тулуза Бордо, Париж. Близостта му с Испания, Италия и Северна Африка го превръщат в място, привличащо туристи от цял свят.

Млад и коспополитен град, предпочитаната дестинация от чуждестранните студенти – с население 400 000 жители, от които 40% са на възраст под 30 години. В града има 80 000 студенти, от които 10 000 чужденци.  Монпелие е втората най-предпочитана дестинация за изучаване на френски език след Париж.

 

Монпелие е наистина специален град – френски в много отношения, но има своите собствени вибрации. Черпи вдъхновение от парижкия шик и добавя южен чар; взема провансалски нотки и вмъква привкус от Испания  и аромати от Северна Африка. Най-големият чар на Монпелие е неговият стар град.  Цял малък град от пешеходни улички, където колите трябва да карат под града, за да стигнат от точка А до точка В. От двете страни на улиците има бутици, ресторанти, фризьорски салони, магазини за цветя, хлебарници, сладкарници и барове. Всички те се разпростират и на самите улици и многобройни площади през лятото и ви посрещат в техните просторни и уютни каменни интериори през зимата.

velo
Велосипедистът е цар в Монпелие

Градът е с много добре развита транспортна мрежа – влакове, трамваи, международно летище, 150 км велоалеи! Това е градът, в който велосипедистът е на огромна почит. Цялата централна част на града е забранена за коли.

Вместо клаксони на автомобили тук се чуват звънци на велосипедни  и трамваи, говорещи си хора и музика, изпълваща града цял ден… всеки ден. На Place de la Comédie винаги има музика, хората танцуват на площада, което ви кара просто да спрете и да ги погледате…

Климатът е средиземноморски, с 300 слънчеви дни годишно, тук лятото никога няма да ви липсва. На десетина километра от морето е лесно да се наслаждавате на туристическите или на дивите плажове.

Културният живот заема основно място, предлагайки едно изумително пътешествие между история – с малките търговски средновековни улички, най-стария действащ медицински университет в света, известният площад Place de la Comédie,  и съвремие – с новите квартали, проектирани от прочути международни архитекти. В града се провеждат много фестивали, културни и спортни мероприятия.

Слънце, море, страхотна храна и много забавления – звучи като лятно плажно парти, но тези думи описват също ученето на френски език в МонпелиеКонцентрацията на езикови школи и динамиката на студентското население превръщат Монпелие в перфектната дестинация apprendre le français. Това, което прави града идеално място за учене на френски, е и чувствителността на жителите му към изучаващите френски – те ще ви поправят учтиво, а няма да превключат автоматично на английски език,  ще бъдат търпеливи, докато се опитвате да използвате току-що научената лексика.

Най-младият град във Франция e перфектното място да научите френски език!

Очаквайте скоро  информация за новия партньор на езикова школа АКЦЕНТ за езикови ваканции в чужбина – Accent Francais Montpellier.

 

Монпелие – градът с 300 слънчеви дни и 150 км велоалеи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *