Това всъщност е интересен въпрос и причината е основно, че трябва да комбинираме по най-добрия възможен начин полезното с приятното.

Обикновено движещият мотив е научаването на чужд език – било то английски, френски, немски, италиански, испански или какъвто и да е друг. Същевременно обаче, във въпросните страни има толкова много интересни места, толкова нови неща, толкова забележителности за посещаване и вкусотии за опитване, че направо си е грехота да не се възползва човек в максимална степен.

Така стигаме до най-важното при този изключително приятен избор.

  1. На първо място разбира се, винаги стои езикът.

Ако желаете да учите английски – опциите ви са Англия /или друга част от Обединеното кралство, но определено бих препоръчал САМО Англия/, САЩ, или Малта. Не че няма други варианти – има и в Австралия, има и в Канада има и на други места, но първо са далече, и второ английският не е “оригинален”.

London

Malta

Съответно за немски възможностите са Германия, Австрия или Швейцария (внимавайте обаче с последните две, а и с някои области на Германия, за да не се окаже, че сте прихванали някакъв странен селски диалект или използвате думи, които са неразбираеми за партньорите ви).

За френски опциите отново се ограничават основно до Франция, защото Канада е далече, но пак важи правилото – избирай подходящата област! Предварително!!!

За испански възможностите са Испания и Латинска Америка. Ограничете се до първото.

За италиански определено говорим само за обучение в Италия. Швейцария няма да бъде по-добра, нито като качество на езика, нито като цена.

Това са основните езици, ако не броим разбира се китайски (главно мандарин), японски, руски и португалски. Но за тях друг път.

  1. На второ място си определете бюджет. Това е строго индивидуално, или поне е между вас и евентуалния спонсор, но като цяло си заложете сума от порядъка на 500 евро седмично за Европа (500 паунда за Англия) и около 500 долара за САЩ (обучение+настаняване). Допълнително трябва да си предвидите за храна, джобни и цената на самолетния билет.
  1. Курс. Курсове много, но кой точно е за вас? Вариантите се движат между 10 – 20 – 30 часа на седмица. 10-часовите са главно за хората, които са решили повече да разглеждат и по-малко да учат. Съответно 20-часовият звучи като златната среда и наистина е такъв. Това са си 5 дни по 4 часа (понеделник – петък), след което имате време и да се разходите, и да поучите, а събота и неделя са изцяло за разглеждане на забележителности. Тридесетчасовият курс вече е тежка артилерия. Препоръчвам го определено само за сериозните курсисти, които искат да постигнат максимума от един престой в чужбина. Има и комбинации с индивидуални обучения, пътуване между различни градове, живеене в апартамента на преподавателя и други. Заложете обаче на сигурното.

courses

  1. Продължителност на езиковата ваканция/курс. Слагам и двете понятия, защото ако става въпрос за дете – това определено си е ваканция. Ако става въпрос за възрастен човек, който иска да си почине, докато учи чужд език – тогава може и едното, и другото. Ако обаче го плаща фирмата и особено за пред шефа си е 100 % езиково обучение в чужбина! И никаква ваканция!!!!

Тъй, продължителността е тънък момент, защо ли ? Ами защото при едно такова обучение в чужбина се случват няколко неща: (1) Налага ви се да говорите на чужд език. (2) Поставени сте в чужда среда, култура, сред непознати хора. (3) Започва процес на привикване и заучаване. (4) Харчите значителна сума пари.

business

Така че, за да кажете че сте били на обучение в чужбина, е достатъчна и една седмица (ваканционен тип). За да започнете да мислите на чуждия език и да отключите свободния говор, като същевременно минете в групата на знаещите, са ви необходими минимум 2 седмици (ако не сте заминали като абсолютно начинаещи), а за да затвърдите познанията си и да се върнете с класи над другите ви препоръчвам поне 3-4 седмици.

При 2, 3 и повече седмици задействате т.нар. ефект на “total immersion”, т.е. преминавате изцяло на вълната на чуждия език – и говоримо, и слухово, и писмено, и мисловно. Ей това е истинският смисъл на езиковите обучения в оригинална среда – Англия, Франция, Германия, Испания, Италия …. .

total2

  1. Настаняване

Вариантите за настаняване са много и разнообразни – хотел, общ апартамент с други курсисти, общежитие, приемащо семейство, самостоятелен апартамент, хостел …

Избрете си първо спряо бюджета, второ спрямо близостта до училището и на трето място спрямо възможността за участие в социални дейности и формиране на приятелски кръг. Т.е. много добър вариант е общ апартамент с други курсисти, особено когато те са от различни националности и общият ви език за комуникация е този, който изучавате. Семействата не винаги са добър вариант – главно защото те обикновено отдават под наем стаи с доста спартанско оборудване, второ защото възможностите за хранене са много ограничени (бюджетни) и трето, защото комуникацията, която очаквате, обикновено не се случва – или те са на работа, или вие сте на училище, или всеки е нанякъде другаде.

Другото, което трябва да обмислите, е дали желаете да ползвате единична или двойна стая. Предимствата на двойната са в компанията и по-ниската цена. Недостатъците – съобразявате се с друг човек, има известен риск да не се харесате и да не може да ви водите гости.

  1. Транспорт

Транспортът е важен фактор – обикновено цената е определяща, но с възможността да се използват полети на нискотарифни авиокомпании нещата значително се променят. Разгледайте различните възможности и изберете и бързина и съотношение качество/цена. Имайте предвид, че цените на самолетните билети много често се менят, за разлика от цените на автобусите и на влаковете. Пътуване с кола е оправдано когато в нея има поне 2 – 3 души. Обикновено.

  1. По кое време Four_seasons

Тук има няколко фактора – първо подходящ сезон от чисто климатична гледна точка – дъждове, студове, пек и други екстремални условия биха ограничили възможността ви за разглеждане на забележителности и съответно контактите ви с местни хора. Другото важно нещо е, че повечето училища имат различни тарифи – една за силен сезон и друга за слаб сезон. Разликата понякога си заслужава. На последно място, но не и по значение е кога можете да ползвате отпуска. J)

Как да си изберем езикова ваканция или курс в чужбина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *