„Отворете учебника и прочетете текста, препишете изреченията от дъската, попълнете таблицата…“ Подобни думи все по-рядко се чуват в учебните зали на езикова школа „Акцент“  благодарение на навлизането на различни инструменти за интерактивно обучение, сред които е и мултимедийният проектор. Край на безкрайното писане и триене по дъската, край на изрязването на картинки, край на традиционните, често тромави и скучни методи.

interactive-projector

 

Проекторът е незаменима модерна алтернатива за предаване на информация, даваща възможност да се комбинират различни форми на възприемане – визуална, звукова и допирна. В сравнение с черната дъска и учебниците  проекторът дава възможност за представяне на много повече и по-разнообразна информация – снимков материал, нагледни схеми, видео-уроци, Power Point презентации.

Проекторът спестява необходимостта цялата група да се тълпи около един компютърен монитор. Лаптопът на учителя и бялата дъска са напълно достатъчни за визуализация на конкретно съдържание, а необятният набор от онлайн ресурси става достъпен за обучаващите се с няколко клика на мишката.

Не е за пренебрегване и фактът, че за пренаситените с информация деца и младежи проекторите са доказано по-удачният избор в сравнение с конвенционалните подходи. Привличането и задържането на вниманието на учениците е едно от най-големите предизвикателства за всеки преподавател, и точно тук на помощ идва проекторът с широката си приложимост, портативност и леснота при боравене.

Всъщност независимо от това как точно се използва проекторът в класната стая, той със сигурност улеснява както учителите, така и учениците. Проекторът не само пести ценно време, но и оптимизира учебния процес, намалява психологическата бариера, мотивира обучаващите се ги прави активни участници в случващото се в класната стая.

От “черната” дъска към мултимедийния проектор

One thought on “От “черната” дъска към мултимедийния проектор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *