Преди доста години, когато кандидатствах и влязох в английската гимназия, просто не знаех какво ме очаква. Нямах представа колко се учи там, странна ми беше идеята за подготвителен клас, в който се учи почти само английски и който клас, в последствие се губи (не е нито 7-ми, нито 8-ми, а нещо между тях), отидох както се казва с оптимизъм и желание да се преборя.

И се преборих. Преборих се, въпреки че никога преди това не бях учил английски, преборих се с хора, които бяха учили по 2-3 години преди това и ги изпреварих … почти всички, преборих се с цената на много усилия! Първата година мина като сън – 24 часа английски на седмица! При това само в редовното време + още поне по 3 часа следобяд, на т.нар. занималня + още поне по 2-3 часа вкъщи, пишейки и учейки думи, пишейки домашни работи, четейки текстове … заспивайки над учебниците късно вечер. Майка ми на няколко пъти ме е намирала опрял глава на книгите и заспал … върху бюрото. Съседите отсреща, чието стълбище гледаше към прозореца на моята стая дори се възмущаваха – още ли учи?! … как може да учи до толкова късно ?!!! Ще си развали очите…

Но аз се преборих, в края на първата година знаех около 10 000 думи и изрази, говорех свободно английски език, имах само шестици и петици в бележника си и изкарах една спокойна лятна ваканция – в балкана!

intensive6

Знам, че не само на мен ми е било трудно, знам, че не само аз съм се преборил с тази първа година, знам и че на другите, които бяха учили английски преди това им беше доста по-лесно … поне първите 3- 4 месеца. За мен беше почти като казарма. Доста по-късно създадох Езикова школа АКЦЕНТ.

intensive7

Сега гледам хората, ходещи на курсове по английски, гледам колко много време им отнема достигането на някое по-високо ниво, например В2, виждам колко усилия полагат и колко време отнема всичко това. И съм доволен, защото успявам да помагам на тези хора, успявам, защото взех една добра система от английските гимназии отпреди почти 25 години и я направих по-добра. По-добра за хората, които сега търсят курсове, уроци, търсят езикови школи, езикови ваканции в чужбина … и се борят, точно както мен … или не съвсем.

И дори им завиждам малко, поне на един човек, един от първите, които се довериха на новата система, един от първите, които бързо постигнаха много висок резултат и успяха.

Някога системата беше проста … много много английски всеки ден, докато те заболи главата от учене, докато те заболи ръката от писане на думи, докато те заболят очите от четене и .. докато започнеш да мислиш на английски … по цял ден! Имаше “А” уроци – сутрините, обикновено по 3-4 часа с основния преподавател, имаше и “Б” уроци – пак сутрин, но този път с втори преподавател, а за капак имаше и “C” уроци – следобяд, на занималнята. И така всеки ден, включително съботата. Само в неделя си почивахме…. малко. Много много труд, но завършваш с успех!

intensive2

Точно тази система подобрих. Замислих се и извлякох ценното от нея – часовете – 24 часа английски на седмица, да, толкова много … толкова достатъчно. Промених и графика – всеки ден ми идваше в повече, нямаше как да си почивам достатъчно, за това ги организирах в 4 дни – понеделник, вторник, четвъртък и петък. Само толкова. Срядата целенасочено оставих за почивка, за да може да си вземе въздух човек, да се окопити, както се казва. Съботата и неделята също – те са “дългата” почивка, тогава знанията улягат, намират си място между всичко друго в главите на курсистите, които освен това могат да си починат хубаво, да се наспят, да си научат всичко и така да дойдат свежи и усмихнати в понеделник. Отново на курс по английски език. Другото, което заимствах и подобрих, беше ползването на няколко преподаватели – от А, Б и С уроците в гимназията. Взех първите два – А и Б, и организирах нещата около тях, единият преподавател да води 80 % от часовете, а другият около 20 %. Така хем има разнообразие, хем се виждат два стила на преподаване, хем се чуват две произношения и два начина на обясняване. Резултатът е значително по-добър и това може да се види от отзивите на курсистите ниintensive3

Те получават 2 пъти повече, отколкото на други места, по-добре организиран, по-добре структуриран и по-добре преподаден материал. Има и конкуренция между преподавателите и тя допълнително дърпа нещата напред. И друго – интересно е, по-интересно е отколкото само с един преподавател и по-ефективно точно заради това.

За да бъда коректен, трябва да спомена и подбора на преподавателите – това е в основата на всичко – добрият подбор на правилните хора, останалото допълва общата картина почти до перфектност. Квалифицирани, опитни и приветливи професионалисти. Оттам тръгва всичко. Не че не сме попадали и на други …..

За това мога и съвсем спокойно да кажа, че благородно завиждам на хората, които посещават интензивните ни курсове по английски език. Наистина е така, и причината е, че съпоставям моите усилия с усилията, които те полагат. И ефекта от тях. Ще дам и един пример. Вече не помня името на момчето, но вероятно е бил на около 23-24 години. Може би студент. Работеше вечер като охрана, а през деня учеше. Дойде при нас, скоро след като бяхме въвели новата система за интензивни курсове. Обяснихме му всичко, разбра ни и ни се довери. Започна курс – А1 !!! Съвсем, съвсем начинаещ. За един месец приключи курса (интензивните ни курсове са с продължителност един месец) и завърши с най-добър резултат в групата. Веднага записа следващото ниво – А2, след него В1, после и В2! Изкара 4 пълни нива за по-малко от 6 месеца. За едно лято научи английски почти на нивото, на което аз бях го научил в английската гимназия, но с много по-олекотена програма, с много по-малко усилия, много по-приятно!!! И си намери хубава работа.

За това казвам, че благородно завиждам … на хората, на които Езикова школа АКЦЕНТ помага да постигнат целите си. Помага с 13-годишния си опит, със знанията си, с професионализма си. И ще продължи да го прави. Например с новата ни система за онлайн обучение. И с други неща, като комуникативна система на обучение, като използване на интерактивна техника и … другото е наша тайна!

intensive8

http://accentschool.net/registrirajte-se-za-ezikov-kurs

 

Автор: Християн

 

Как да преборим английския в кратък срок

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *